Skip to main content

Hållbar hårvård

Vi vill göra skillnad i frisörbranschen och erbjuda hårvård som bidar till minskad miljöförstöring och färre hälsoskadliga ämnen.

Vi har sedan starten 2013, prioriterat naturliga, rena, ekologiska ingredienser från växtriket och arbetet med att byta kemikalier mot naturliga produkter pågår ständigt.

Globe skall också vara en attraktiv, utvecklande och trygg arbetsplats.

Hållbarhetsmål

Vi har valt att fokusera på 4 av de 17 hållbarhetsmål EU jobbar efter i agenda 2030.

Produkter och behandlingar

 • Vi vill ha mer naturliga produkter och ingredienser – vi jobbar för att fasa ut hälso- och miljöskadliga kemikalier fortlöpande.

 • Vi försöker hjälpa kunden till en så hälso- och miljövänlig behandling som möjligt mot bakgrund av kundens önskemål och förutsättningar.

 • Vissa önskemål går ej att uppfylla med naturliga produkter – då använder vi syntetiska kemikalier men tillämpar försiktighetsprincipen, det vill säga så lite som möjligt och om möjligt inte i kontakt med huden.

 • Vi säljer idag hårvård från tre olika märken som är 100% naturliga och ekologiska.

 • Vi uppdaterar oss fortlöpande om ingredienser, produkter och behandlingar.

Läs mer

För att kunna tillgodose alla kunders önskemål har vi:

 • Traditionell hårvård (allt det en vanlig frisör har)
 • Mild-syntetisk (allt det en certifierad Grön salong har)
 • 100% naturlig. (allt det en eko-frisör har)

Vi strävar alltid efter att kunna göra en så hälso- och miljövänlig behandling som möjligt. Utvecklingen går framåt, det kommer nya naturliga alternativ som ersätter de problematiska syntetiska kemikalierna. Vi vill bidra till att branschen blir mindre skadlig och mer hållbar. 


Traditionell hårvård:

Alla de behandlingar som en traditionell/”vanlig” frisör jobbar med, till exempel blekning och oxidationsfärg, erbjuder vi också.

Vi har valt att jobba med en oxidationsfärg som inte innehåller PPD. Vissa önskemål går idag tyvärr inte att uppfylla med någon annan typ av färg, därför har vi kvar detta alternativ. Traditionell oxidationsfärg är skadlig för miljön och allergiframkallande. 


Mild-syntet:

Mild-syntet är den kunskap och de produkter som certifierade gröna salonger har. De jobbar uteslutande med ”New Generationfärg” istället för oxidationsfärg.

Den är mindre allergiframkallande än oxidationsfärg då färgen bygger på en helt annan pigment-typ.

 • New generation-färg är syntetiskt framställd och ska inte förväxlas med växtfärg.
 • New generation-färg är som en vårdande kur för håret, den sitter permanent och skadar inte håret.
 • Den ger en mjuk, transparent infärgning där utväxtlinjen inte blir så stark/tydlig.
 • Den täcker vita hår 75-100% beroende på individuella förutsättningar.

 
100% naturlig:

 • I 100% naturliga behandlingar och produkter finns uteslutande ingredienser från naturen.
 • Produkten belastar varken hälsa eller miljö.
 • Ingredienserna kan ge näring till huden, rengöra skonsamt utan att skada eller torka ut och dessutom vara helt nedbrytbar i naturen.
 • De flesta som är känsliga/allergiska mot pollen, citrus eller eterisk olja kan använda naturliga produkter men det finns så klart undantag.

Var alltid försiktig om du är känslig eller allergisk, detta gäller alla typer av produkter, syntetiska som naturliga.

 

Värdegrund:

Vi har produkter och behandlingar i dessa tre ”nivåer” och strävar alltid mot att i första hand använda det mildaste, dvs 100% naturligt.

Vi vill erbjuda dig produkter och behandlingar som minskar ditt kem-beroende, men valet är alltid ditt.

Verksamheten

 • Miljö- och hälsoaspekten finns med när vi gör inköp. Vi följer och ifrågasätter våra leverantörers hållbarhetsarbete med ett samarbetsavtal *

 • Vi sorterar allt avfall och försöker minimera mängden miljöfarligt avfall.

 • Vår inriktning är att i möjligaste mån köpa kvalité, laga, återanvända, underhålla eller dela. En motsats till konsumtionssamhällets slit-och-släng.

 • Vi både köper och säljer gärna second hand, då främst inredning.

 • Vi köper el från Telge energi som uteslutande handlar med 100% förnybar el.

 • Vi har snålspolande kranar och toaletter.

 • Våra enda städkemikalier är ättika, vatten, bikarbonat och lite diskmedel.

* Läs mer om samarbetsavtalet

* Vi har ett samarbetsavtal med våra leverantörer där vi följer upp deras hållbarhetsambitioner 2 ggr / år. Vi använder vår konsumentmakt till att starta eller utveckla arbetet med hållbarhet hos våra leverantörer.

Samarbetsavtalet handlar om ingredienser, riskbedömningar av syntetiska ämnen, förpackningar, transporter, annat internt hållbarhetsarbete mm. Genom detta avtal hoppas vi påskynda branschens väg mot mindre miljöbelastande och mer hälsosamma produkter.

Personal

Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet, även när det kommer till personalen. Medarbetare som trivs och stannar kvar ger en långsiktigt hållbar verksamhet där kunderna får behålla ”sin” frisör. Därför är personalen företagets viktigaste del. Hos oss ska alla trivas och få möjlighet att utvecklas, påverka och känna sig delaktiga och viktiga. Kunnig personal som stannar skapar trygghet, kontinuitet och bidrar till resurseffektivitet. Vi kan ha en jämn, hög kvalité som är en trygghet och tilltalar kunderna. 

Läs mer

Som anställd på GLOBE ska du känna värde, delaktighet och att du har inflytande. Vi har 3-4 personalmöten / termin och två medarbetarsamtal/ år för att hålla en öppen och levande dialog mellan arbetsgivare och anställda. Vi har ett personligt bemötande, uppmärksammar födelsedagar och träffas alltid för både jul- och sommar- fest.

Du jobbar som frisör men har också andra ansvar i verksamheten, ex vis inköp, dekoration lokal, sociala medier, läsa mailen, serva alla maskiner. Vi utbildar oss kontinuerligt inom Hållbarhet, ingredienskemi, marknadsföring och så klart, produktnyheter, trend, färg, klipp mm.

Den som jobbar på GLOBE skall känna sig viktig, få utvecklas efter sin förmåga, känna trygghet i teamet och ha kul.

Läs mer på Happy at work

Social hållbarhet för utsatta människor

Vi jobbar med CSR som betyder Social Corporate Responsibility och är ett exempel på social hållbarhet.

Vi samarbetar med Diakonicentrum och Kvinnojouren Blenda. Genom dom hittar vi personer som vi bjuder på en klippning och schamponering. För den som har knappa resurser och stora utmaningar i livet kan en stund i frisörstolen vara en oas i tillvaron.

Vi har även kunder som betalar för en extra klippning som vi sedan ger bort.

Läs mer

Detta initiativ startade vi på Salong Globe hösten 2015 och har fortsatt med det sedan dess. Det har blivit många givande möten med mycket staka känslor. Att bli bjuden på en stunds omtanke, skön hårbottenmassage och känna sig ren och snygg stärker individen. Flera tidningar har uppmärksammat vårt arbete med gratis-klippningar. Vi uppmuntrar gärna andra salonger att ta efter eftersom det finns ett stort behov.

 Några kommentarer:

”Ni är så snälla, detta var det mest fantastiska jag varit med om.”
– Kvinna 50-årsåldern

”Jag känner mig snygg nu och mer värd.”
– Man 60-årsåldern

”Hårbottenmassagen var så skön, jag började gråta av glädje.”
– Kvinna 35-årsåldern

Har du tips på hur vi kan bli mer hållbara, kontakta oss på: info@salongglobe.se