Kembanta

Kembanta

Min första bloggtext får heta ”kembanta”, ett ord jag hörde av en kund innan jul. ” – jag ska börja kembanta” sa hon. Ordet fastnade, ett bra och talande uttryck, tack du okända kund för ett bra ord!

Hon har fattat, tänkte jag och välkomnade henne till GLOBE. 

 

Trenden att äta hälsosammare har nog ingen missat, tarmflora, probiotika och inflammationshämmande kost fyller spalterna och receptförslagen haglar. Allmänheten har genomskådat att matindustrin inte tar ansvar för vår hälsa och myndigheter tillåter skadliga tillsatser, ibland i begränsad mängd ibland obegränsat. 

Nu har insikten stäckt sig in över området ”hygienprodukter”, huden tar upp det vi smörjer på, innehållet i dina hygienprodukter kommer in i din kropp. 

 

Jag siar in i framtiden och ser att våra kunder kommer vilja ha produkter som inte är dåliga för varken hälsa eller miljö som varken ger allergi, cancer, reumatism, torr och kliande hud, eller fet hårbotten. Dom vill slippa att ha kroppen full av kemikalier och gifter som lagras i deras inre organ, fett och leder. 

 

Vi ser i samhället hur all möjligt ohälsa ökar, man kan som lekman undra vad alla kemikalier i vår kropp gör med oss, svaret på  det lär dröja. 

Eftersom alla kan googla ökar efterfrågan på produkter som är helt fria från syntetiska kemikalier. Smarta kunder tänker: ” om jag inte vet risken med X så väljer något som är garanterat ofarligt”, kalla det försiktighetsprincip, logiskt och klokt! 

 

Jag har otaliga gånger stångats i diskussioner med kollegor, säljare och andra i min ”kemikaliemarinerade” bransch. De försvarar och säljer in diverse kemiska ingredienser och hävdar att ” det finns inga studier på att X är farligt”. 

Så klart inte, vem skulle betala för sin egen undergång? Studier är dyra, de stora multinationella jättarna i skönhetsindustrin vill så klart inte bli av med sina mest använda och billigaste ingredienser.  De kommer fortsätta tills lagstiftningen stoppar dem. 

Studier som finns mörkas och skickliga reklammakare får oss att fokusera på fel saker som känsla, doft och färg. Vackra människor i reklamen, oblekt papper i förpackningen eller ord som ”sulfatfri” eller ”vegan-vänlig”. Allt detta förför oss stressade människor, vi tar snabba beslut på vaga grunder. 

 

Vi kan ta exemplet Formaldehyd, en flitigt använd ingrediens i kosmetika, nagellack, lim mm. Ämnet är sedan länge klassat som allergiframkallande och cancerogent men inte fören 2017 förbjöds det som ingrediens i kosmetika av EU. (utanför EU är det fortfarande fritt fram så se upp! )

Vi vanliga konsumenter svimmar ju nästan när man inser att myndigheterna tillåter dessa ämnen när men vet faran, men så är det. Man känner sig som en råtta i ett gigantiskt experiment. 

 

Idag tillverkas det mer 100% naturliga och ekologiska produkter än någonsin, det kommer nya varumärken varje vecka. Efterfrågan ökar lavinartat. Dessa produkter är dessutom minst lika bra, om inte bättre än sina skadliga kem-föregångare. Då är ju valet enkelt. 

Vi har varken någon reserv-planet eller reserv-kropp, vi får vara rädda om det vi har. 

 

Denna första bloggtext får vara en inledning och liten kort beskrivning av vårt arbete och värdegrund på GLOBE. Följ oss gärna i bloggen, på Instagram och FB. Ställ frågor eller lämna gärna kommentarer. 

GLOBE är din ”fullservice”-frisör. Vi har allt från traditionella kemikalier till 100% naturligt och ekologiskt. Du som kund väljer vad du vill ha men om vi får välja så blir det  så klart naturligt, vi kallar det Hållbar hårvård. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *