Fossilfri hårvård

Fossilfria alternativ för el och bränsle debatteras i media. Bilar som går på el, biogas,  vätgas och el som utvinns av sol, vind och vatten. Fossila material är ju en ändlig resurs och är svår för naturen att bryta ner därför ska dessa nu fasas ut. 

Hur är det med ditt schampo, är det fossilfritt? Jo visst, fossila råvaror används i så väl shampo som balsam. Samlingsnamnet på denna råvara är ”Mineralolja”, den kan också heta Vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, mienral oil, ozokerit, E 905, petrolatum, Medicinsk vitolja, vit menaralolja eller ett antal andra namn. 

Mineraloljan är en restprodukt som blir över när man raffinerar råoljan till bensin, diesel mm. Råolja är resultatet av en nedbrytningsprocess av organiskt material som pågått i miljontals år.Denna ”olja” innehåller inga aktiva ämnen, produkten är ”död”. Mineralolja torkar ut huden genom att den lägger sig som en ”film” på huden som hindar hudens naturliga funktioner att fungera. Ju mer mineralolja ju torrare hud. 

Känn på den meningen, vill du verkligen ha den produkten i håret eller på huden?  Råoljan är dessutom svår att bryta ner i naturen, den bör ligga kvar i jordens inre och inte tas upp alls. 

I ett naturligt schampo eller balsam används olja, raps-, cocos-, mandel-, olivolja. Dessa oljor bildas i växterna och genom fotosyntesen bär de med sig härliga fettsyror, vitaminer och antioxidanter som är ”godis” för din hud. Dessa ämnen hjälper och stärker huden genom att öka blodcirkulationen och cellförnyeslen (antiage). 

Ett fossilfritt shampo ger en gladare hud som är grunden till ett så starkt och friskt hår som möjligt. 

Nästa gång ditt shampo är slut, köp fossilfritt, för din hälsa och för miljön. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *